Εικόνα

Είμαι αρκετά μεγάλος, ώστε να έχω προλάβει την ατραξιόν στα πανηγύρια και όχι μόνο, όπου ένας περιπλανώμενος «εκπαιδευτής-πανηγυρτζής» -συνήθως αθίγγανος- περιέφερε με περισσή περηφάνια μία μαϊμού ή μία αρκούδα η οποία με συνοδεία τουμπερλεκίου ή κλαρίνου και κάτω από την καθοδήγησή του, μπορούσε να βαφτεί όπως η Βουγιουκλάκη ή να χορέψει όπως η Νάντια Φοντάνα (χωρίς όμως τον Φώτη Μεταξόπουλο).

Ήταν ωραίες εποχές τότε… Δεν αντιλαμβανόμασταν σαν παιδιά τον «βιασμό» των ζωντανών αυτών, την κακομεταχείριση που έπρεπε να υποστούν για να προσφέρουν το θέαμα αυτό, που απέφερε μερικές δεκάρες (ή αρκετές δραχμές, τότε) στον «εκπαιδευτή-προαγωγό-πανηγυρτζή»!

Ναι… ήταν ωραίες εποχές τότε! Και αυτό γιατί (με όλα τα προβλήματα και την απέραντη άγνοιά μας) ήταν αθώες εποχές…

Τα πανηγύρια δεν υπάρχουν πια (τουλάχιστον με τη μορφή που τα θυμόμαστε εμείς οι παλιότεροι)… Οι τσιγγάνοι έγιναν πρώτα αθίγγανοι και σήμερα «ρομά»… Οι φιλοζωικές οργανώσεις (ευτυχώς) έβαλαν ένα τέλος στην κακομεταχείριση των ζωντανών αυτών και έτσι, οι νέες γενιές αρέσκονται πλέον, να βλέπουν το ίδιο ακριβώς θέαμα αλλά με άλλους πρωταγωνιστές.

Στο ρόλο του εκπαιδευτή-προαγωγού οι κομματάρχες… Στο ρόλο της μαϊμούς ο εκάστοτε υποψήφιος που όσο πιο καλός είναι, τόσο σε περισσότερα πανηγύρια θα δίνει παραστάσεις… Όσο για τα «πανηγύρια» διαλέξτε χρώμα και περιοχή για να δείτε μία αξέχαστη παράσταση, αφού πρώτα δείτε την λυσσαλέα διεκδίκηση της μαϊμούς…

Πάντα ο πανηγυρτζής-τσιγγάνος με έκανε να γελάω… Γιατί ήταν αυθεντικός, ηταν τίμιος ήταν ευρηματικός.

Πάντα οι αρχηγοί κομμάτων (και οι εκπαιδευμένες μαϊμούδες τους) θα με θλίβουν, θα με προσβάλουν και θα με κοροϊδεύουν. Ότι χρώμα και αν έχουν όσο νέοι και αν είναι στην πολιτική…

Και αν έχετε απορία για την αφορμή, ψάξτε στις φωτογραφίες και στις ηχηρές απομακρύνσεις για την αιτία!

Advertisements