φωτογραφία 3

Καλή παρέα, κινέζικο και μετά ποτάκια σε αγαπημένο μπαράκι! Η κουβέντα σαν το τρελομπαλάκι των παιδικών μας χρόνων! Θυμάστε οι παλιότεροι, το τρελομπαλάκι ελπίζω… Αυτό που το πετούσαμε στο πάτωνα και με ασύλληπτη ταχύτητα βρισκόταν στους τοίχους, στο ταβάνι και τις περισσότερες φορές στο αγαπημένο βάζο της μάνας μας!

Κάπως έτσι και η κουβέντα… Από τις ανθρώπινες σχέσεις, στην πολιτική, στις προσωπικές εκμυστηρεύσεις, στην αντιπαράθεση και πάλι στα προσωπικά βιώματα! Και όταν την παρέα απαρτίζουν έξυπνοι άνθρωποι του αντίθετου φύλου είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η «σύγκρουση» ιδεών είναι αναπόφευκτη!

Όπως είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η «σύγκρουση» γίνεται… πόλεμος (με την πολύ καλή έννοια και πολύ χιούμορ) και η φαρμακερή ατάκα έρχεται με το τελευταίο σφηνάκι για «καληνύχτα» κάπου εκεί στις 3 τα ξημερώματα…

«Δε θα σου πω ποτέ ότι έχεις δίκιο…»

Μπαίνεις στο αυτοκίνητο, βάζεις μουσικούλα, χαμογελάς πονηρά ναι αναρωτιέσαι: «Μα τόσο δύσκολο είναι να πεις, ναι… έχεις δίκιο!» ή έστω: «μπορεί και να έχεις και δίκιο»!

Δεν έχει καμία σημασία το θέμα της συζήτησης! Δεν έχει καμία σημασία αν είναι φίλοι, εραστές, αντίπαλοι… Σημασία έχουν οι άμυνές μας, οι φόβοι μας, οι ανασφάλειές μας, η υπέρμετρη αλαζονεία μας. Σημασία έχει, αυτό που ακούμε, όχι για να καταλάβουμε, αλλά για να απαντήσουμε. Αυτό, που δεν θα παραδεχτούμε ποτέ ότι ο άλλος έχει δίκιο, απλά για να μην του δώσουμε την ικανοποίηση ότι μας κέρδισε!

Όχι ρε φίλε, όχι και πάλι όχι! Δεν είναι νίκη αυτό… εξέλιξη είναι. Είναι αυτό που μας ξεχωρίζει από τα ζώα. Είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να μην κάνουμε τα ίδια λάθη (και αν επιλέξουμε να τα κάνουμε, ε! τότε θα τα κάνουμε με περισσότερο στυλ). Είναι αυτό που θα μας κάνει να λατρέψουμε τον εραστή μας, είναι αυτό που θα μας κάνει να εκτιμήσουμε τον φίλο μας, είναι αυτό που θα μας κάνει να σεβαστούμε τον αντίπαλό μας…

Γιατί απλά, όταν κάποιος διαφωνεί μαζί σου και προσπαθεί να σε πείσει για κάτι σημαίνει ότι νοιάζεται. Σημαίνει ότι καταναλώνει χρόνο για σένα, σημαίνει ότι σε εκτιμά και θέλει κάτι παραπάνω από σένα, ακόμα και τη διαφορετικότητά σου στην άποψη και στις ιδέες.

Και ξέρεις κάτι… Για να μετατρέψεις ένα «όχι» σε «ναι» πρέπει να προσφέρεις μερικά «ίσως»! Θα ήταν λοιπόν, μια καλή αρχή αν μάθαινες να λες: «ίσως και να έχεις και δίκιο»!

Υ.Γ. 
Η φωτογραφία μου θύμισε ένα παιδικό παιχνίδι… Migato το έλεγαν νομίζω! Αυτό που έπρεπε να βγάλεις το ξυλάκι που διάλεγες χωρίς να κουνήσεις τα άλλα. Λάθος! Γιατί αν δεν «κουνήσεις», ποτέ δεν θα ξεκουνήσεις! 
Και ότι θέλει ο καθένας ας καταλάβει…

Advertisements