Citizen-Kane

Δε θα καρφώσει ποτέ το βλέμμα του πάνω σου… Και δεν θα το κάνει, όχι γιατί αδιαφορεί για σένα, αλλά γιατί μία φευγαλέα ματιά είναι αρκετή για να σε κρατήσει στο μυαλό του… Άλλωστε δεν τον ενδιαφέρει ούτε να σε κάνει να νιώσεις άβολα, αλλά ούτε και να σε αναγκάσει να τον προσέξεις…

Δεν χρειάζεται να μιλάει πολύ… Μιλάει μόνο όταν έχει κάτι να πει! Δεν χρειάζεται ακροατήριο για να μιλήσει, ούτε χαρτιά για να τα συμβουλεύεται… Γιατί ξέρει πολύ καλά το θέμα για το οποίο μιλάει, αλλιώς κάθεται αναπαυτικά και ακούει. Χωρίς να διακόπτει… απλά ακούει!

Γι’ αυτό δεν θα τον δείτε ποτέ πάνω σε μία εξέδρα να κουνάει τα χέρια του, να μιλάει ακατάπαυστα, να χαμογελάει ψεύτικα σε μια ψυχαναγκαστική προσπάθεια να πείσει ότι μπορεί!

Δεν θα ψάξει ποτέ να βρει ατάκες για να γίνει θέμα συζήτησης, γιατί απλά δεν τον αφορά το θέμα δημοσιότητα. Ούτε θα ψάξει τρόπο να μειώσει τον απέναντί του για να βγει από πάνω. Και αυτό διότι ή είναι από πάνω ή (συνήθως) δεν τον ενδιαφέρει να βρεθεί από πάνω…

Γι’ αυτό δεν θα τον δείτε ποτέ να κάνει την περιφερόμενη μαϊμού, από παρέα σε παρέα και από κανάλι σε κανάλι, να τσακώνεται, να φωνάζει και την επομένη να ψάχνει αν έκανε νούμερα η εκπομπή στην οποία ήταν καλεσμένος ή αν έγινε θέμα συζήτησης στην παρέα στην οποία έκανε τον καραγκιόζη. Και αυτό γιατί ξέρει πολύ καλά ότι αυτός δεν είναι ούτε τον ενδιαφέρει να γίνει νούμερο!

Δεν έχει στρατηγική ούτε είναι τακτικιστής… Αν θέλει να εξασκήσει και να εξελίξει την στρατηγική του παίζει σκάκι! Δεν παίζει με αισθήματα, δεν παίζει με όνειρα, δεν παίζει γενικώς…

Γι’ αυτό δεν θα τον δείτε ποτέ να ψάχνει τις αδυναμίες του αντιπάλου-συνομιλητή του για να πλειοδοτήσει μοιράζοντας υποσχέσεις και όνειρα που ξέρει πολύ καλά ότι δεν πρόκειται ποτέ να πραγματοποιήσει. Άλλωστε δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει γιατί ξέρει πολύ καλά ότι θα έρθει η στιγμή που η ασυνέπειά του θα τον αναγκάσει να δώσει και άλλες ψεύτικες υποσχέσεις πιο μεγάλες από αυτές που δεν μπόρεσε να τηρήσει.

Ποτέ δεν φταίει κάποιος άλλος για τα λάθη του! Είναι πολύ εγωιστής και πολύ περήφανος, για να ρίξει την ευθύνη σε κάποιον άλλον… Άλλωστε το να παραδεχτείς το λάθος σου είναι γενναία πράξη και θέλει και ψυχή και στυλ!

Και αν θέλετε την άποψή μου είναι και άκρως ερωτική… Για σκεφτείτε να σταθεί μπροστά σας και να σας πει: «Έκανα λάθος»… Και τώρα σκεφτείτε να σταθεί μπροστά σας και να σας πει: «Δεν φταίω εγώ, αλλά ο τάδε ή ο δείνα». Θλίψη και απογοήτευση.

Γι αυτό δεν θα τον δείτε ποτέ να βγαίνει με θυμωμένο ύφος, ή στην καλύτερη περίπτωση με περίλυπο ύφος και να προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του και εσάς, ότι δεν φταίει αυτός αλλά η «κακούργα κενωνία» και ότι άλλο έχει πρόχειρο εκείνη τη στιγμή!

Δεν θα τον δείτε ποτέ να κάνει παρέα με αδιάφορους ανθρώπους, απλά και μόνο για να πάει βόλτα με το σκάφος τους… Δεν θα τον δείτε ποτέ με χαζή γυναίκα, απλά επειδή έχει ωραία βυζιά και ωραιότερο λογαριασμό στην τράπεζα… Δεν θα τον δείτε ποτέ να κάνει συνεργασία με ανθρώπους που δεν ταιριάζει, απλά για να αναρριχηθεί προς την εξουσία!

Γι’ αυτό οι παρέες του είναι πάντα ενδιαφέρουσες, οι γυναίκες του πάντα έξυπνες και γοητευτικές και οι συνεργάτες του πάντα αξιόλογοι έστω και αν δεν τον οδηγήσουν στην εξουσία… Γι’ αυτό δεν θα τον δείτε ποτέ να αγκαλιάζει δημόσια κάποιον που μέχρι λίγο καιρό πριν (πάλι δημόσια) κατηγορούσε και απέρριπτε!

Δεν είναι μανιερίστας, ούτε θα γίνει ποτέ! Δεν πάει σινεμά για να αντιγράψει το στυλ του σερ Λόρενς Ολιβιέ και του Χάμφρει Μπόγκαρντ, ούτε παρακολουθεί προεκλογικές ομιλίες για να μπορέσει να μιλάει με την γοητεία του Ανδρέα Παπανδρέου και την σοβαρότητα του Λεωνίδα Κύρκου!

Γι αυτό αν κλείσετε τα μάτια σας θα ξέρετε ποιος μιλάει και δεν θα αναρωτηθείτε ούτε για μία στιγμή αν αυτά τα λόγια τα έχετε ξανακούσει… Ναι! Ο γοητευτικός άνθρωπος είναι –ας πούμε- μοναδικός… Δεν θα αναρωτηθείτε ποτέ το «βρε, ποιόν μου θυμίζει αυτός;»…

Είναι αυτός που, ή θα σας γοητεύσει ή όχι, γιατί στους γοητευτικούς ανθρώπους μέση λύση δεν υπάρχει… Είναι αυτός που θα σας κερδίσει επειδή μπορεί και όχι επειδή δεν υπάρχει κάτι άλλο καλύτερο… Είναι αυτός που τον θέλετε στην παρέα σας, είναι αυτός που θα θέλατε για σύντροφό σας, συνεργάτη σας, ηγέτη σας.

Είναι αυτός! Γιατί ο γοητευτικός άνθρωπος μπορεί και όχι γιατί δεν μπόρεσε κανένας άλλος…

Υ.Γ.
Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα της πολιτικής μας καθημερινότητας είναι εντελώς τυχαία (λέμε τώρα…)

Advertisements